2021

Genanvend Biomasse bidrager med høringssvar til den nationale affaldsplan

Miljøministeriet har sendt Regeringens nationale affaldsplan 2020-2032 – ’Handlingsplan for cirkulær økonomi’ i høring. Genanvend Biomasse har med interesse læst planen og behandlet den både i en workshop med medlemmerne og i bestyrelsen i forhold til at give foreningens høringssvar til planen. Hovedpointerne opsummeres her:

  • Overordnet bakker GB op om handlingsplanen og stiller sig positive overfor målsætningerne om mindre affald og meget mere genanvendelse, men det kræver fokus på incitamenter til at fremme yderligere genanvendelse af bioaffald, biogødning, bioasker og reststrømme fra biogasproduktion.

  • Generelt bakker GB op om de konkrete initiativer i handlingsplanen, der skal fremme kvaliteten af bioaffald og biogødning, men savner flere og mere vidtgående initiativer, der også peger længere frem end til 2032.

  • GB efterlyser en national fosforstrategi, så vi sikrer, at al fosfor forbliver i det cirkulære biologiske kredsløb. Et krav om 100% tilbageførsel af fosforen ved fx afbrænding af biomasse og -affald kunne understøtte dette.

  • Der er store potentialer for at understøtte gode miljø- og klimaløsninger i feltet omkring de organiske ressourcer og biomasser – både de fornybare og ikke-fornybare værdistoffer skal i fokus og recirkuleres til gavn for miljøet og klimaet.

  • Det er positivt, at der fra 1. juli 2021 kommer obligatoriske krav sortering af madaffald fra husholdninger. Det vil alt andet lige betyde at større mængder recirkuleres som god organisk gødning til landbruget. En god kvalitet i sorteringen af madaffaldet, som måske særligt kan være en udfordring fra erhverv og detail, er et afgørende krav og skal bakkes op af et effektivt affaldstilsyn.

Høringssvaret kan ses her.

Mathias Jürgensen