2021

PFAS og spildevandsslam

Miljøstyrelsen har tidligere udsendt deres vejledende grænseværdi for perfluorerede stoffer (PFAS) i spildevandsslam til jordbrugsformål i hvilken, de gør landets kommuner opmærksomme på, hvordan Miljøstyrelsen tolker reglerne vedrørende anvendelsen af spildevandslam. Miljøstyrelsen tolker bl.a. at affald, der anvendes til jordbrugsformål, ikke må indeholde væsentlige mængder af andre miljøskadelige stoffer, som fx PFAS og herunder PFOS og at spildevandsslam der indeholder væsentlige mængder af fx PFAS, må det ikke udbringes efter bekendtgørelsen. Såfremt det ikke må udbringes, skal spildevandsslammet disponeres på anden vis, fx forbrænding.
I den forbindelse, at har Miljøstyrelsen fastsat to foreløbige vejledende grænseværdier på: 

  • 0,01 mg/kg TS for summen af de fire PFAS-stoffer; PFOA, PFOS, PFNA og PFHxS

  • 0,4 mg/kg TS for summen af 22 PFAS-stoffer; PFBS, PFPS, PFHxS, PFHpS, PFOS,
    PFNS, PFDS, PFUnS, PFDoS, PFTrS, PFOSA, 6:2 FTS, PFBA, PFPA, PFHxA,
    PFHpA, PFOA, PFNA, PFDA, PFUnDA, PFDoDA, PFTrDA

Hent hele Miljøstyrelsens vejledning her.

Genanvend Biomasse har gennem den seneste periode haft fokus på PFAS i miljøet og særligt i spildevandet og spildevandsslammet. Der har været stor interesse i medlemskredsen for de to onlinemøder om emnet, med erfaringsudveksling, spørgsmål og en orientering fra  Henrik Bang Jensen, Landbrug & Fødevarer. 
Der er ligeledes oplæg og temadrøftelse om PFAS på medlems- og bestyrelsesmødet den 7. december, hvor Inge Werther, Niras vil give indblik i brugen af PFAS-stoffer, det lovgivningsmæssige arbejde omkring PFAS-stofferne i Danmark og EU, samt andre landes regulering på området. Herefter drøfter deltagerne Genanvend Biomasse input til og opfølgning på Miljøstyrelses vejledende PFAS-grænseværdier.

I forbindelse med ovenstående, har bestyrelsen i Genanvend Biomasse også kontaktet Miljøstyrelsen i forhold til en forsat dialog om grænseværdierne og den videre regulering på området og henviser samtidigt til rapporten "Risk evaluation of five groups of persistent organic contaminants in sewage sludge.", fra Aarhus Universitet. Rapporten er udarbejdet for Miljøstyrelsen og undersøger virkningen af de forskellige stoffer og deres konsekvenser for jord, vand og afgrøder. Miljøstyrelsen har i 2018 fået udarbejdet et ’Nabotjek’ med betragtninger omkring grænseværdier for PFAS hos nogle af vores nabolande, se rapporten her.

Mathias Jürgensen