2022

Klimagevinst ved recirkulering af biogødning

EU Kommissionens Joint Research Center har lige udgivet rapporten; Screening risk assessment of organic pollutants and environmental impacts from sewage sludge management, der indeholder en vurdering de forskellige positive og negative påvirkninger, som recirkulering af spildevandsslam har på miljø og klima.

Rapporten slår fast, at en miljømæssig forsvarlig håndtering og udbringning af biogødning (spildevandsslam, som overholder grænseværdier for tungmetaller mm) bidrager betydeligt til tilførslen af plantenødvendigt kvælstof og fosfor. Fosfor, der er på EU’s liste over kritiske råstoffer, fastholdes i det biologiske kredsløb og recirkuleringen bidrager dermed også til at de puljer af rå fosfat, der fortsat findes, ikke udtømmes.  

Et af hovedresultaterne fra rapporten er, at recirkulering af biogødning bidrager positivt til klimaet. Det skyldes blandt andet, at højere niveauer af organisk stof i jorden er med til at holde på fugten og begrænse afstrømningen af næringsstoffer og vand.  Det absolutte fodaftryk fra spildevandsslamhåndtering er relativt lille sammenlignet med for eksempel landbruget. Det er i undersøgelsen estimeret, at hvis al biogødning udbringes direkte på landbrugsjord, vil CO2-emissioner reduceres med 2,0 millioner tons om året. Recirkulering af samfundets reststrømme som spildevandsslam kan dermed anvendes som værktøj til at udligne en del af CO2-fodaftrykket fra landbruget.

Overordnet konkluderes det, at en lokal tilpasset slamhåndtering alt efter behov og forhold, kan maksimere fordelene og minimere negative påvirkninger på tværs af de forskellige bæredygtighedsdimensioner.

Læs hele rapporten her

Niklas Stenbye