2022

Nye data fra jordmiljøet til AU´s risikovurdering

Danske data fra jordmiljøet er bragt ind i beslutningsprocessen og bidrager nu til fastlæggelsen af de danske grænseværdier for PFAS i den biogødning (spildevandsslam), som recirkuleres i det biologiske kredsløb.

Grundige og mangfoldige analyser af jord og vand ned gennem jordsøjlen på København Universitets forsøgsmarker, som er gødet med spildevandsslam gennem mange år, er indhentet og analyseret for PFAS. Data er videregivet til Miljøstyrelsen og Aarhus Universitet, der gennemfører en omfattende risikovurdering for Miljøstyrelsen, i forhold til fortsat genanvendelse af biogødning (spildevandsslam) som gødning på landbrugsjord.

Genanvend Biomasse initierede projektet hen over sommeren 2022 og fik hurtigt rejst 1,2 mio. kr. fra både forsyningsselskaber, private virksomheder, Miljøstyrelsen og andre interesseorganisationer, som muliggjorde at WSP med Katerina Tsitonaki i spidsen kunne tage 160 jordprøver og 14 vandprøver, få disse analyseret på akkrediterede laboratorier og sammenfatte resultaterne på kort tid – og tids nok til at resultaterne kunne give deres aktuelle, nationale og konkrete bidrag til Aarhus Universitets arbejde for Miljøstyrelsen ift. at en risikovurdering af PFAS i jordmiljøet.

Genanvend Biomasse har på baggrund af resultaterne anbefalet Miljøstyrelsen at sætte fokus på kildeopsporing i forhold til samfundets PFAS-forureningskilder, så stofferne ikke når til renseanlæggene. Foreningen anbefaler også, at Miljøstyrelsen understøtter udviklingen og anvendelsen af renseteknologier, der kan behandle PFAS direkte ved kilderne, så PFAS’erne isoleres og fjernes fra det biologiske kredsløb.

Læs hele rapporten her.

Ingeniørens WaterTech har skrevet om projektet, læs deres artikel her.

Niklas Stenbye