2023

Hvordan vil PFAS i miljøet blive påvirket, hvis spildevandsslam tages ud af kredsløbet

Jacob Magid, Københavns Universitet delte sine analyser af mængder og effekt af PFAS i miljøet og konkluderer ”Der vil være betydelige direkte og indirekte omkostninger ved at begrænse recirkulering af spildevandsslam til landbrugsjord. Effekten på PFAS i miljøet vil være meget begrænset, og næppe kunne måles… Der udledes langt mere PFAS til recipienten, end det der tilbageholdes i slammet”. Estimatet af den samlede mængde PFAS22, der årligt udbringes til miljøet via spildevandsslammet er under 2 kg.
 
På langtidsforsøgsmarken CRUCIAL var nedsivningen af PFAS ca. 525-1650 gange lavere i konkrete målinger end de forventede værdier, der kan beregnes på baggrund af de målte jordkoncentrationer. Jacob Magid peger på, at der sker en meget større binding i jord end forventet og specificerer yderligere, at der er behov for at forstå bindingerne i jorden bedre, end vi gør i dag. 

Derudover havde Jacob Magid fokus på andre biomasser end spildevandsslam. Særligt husdyrgødning kan i fremtiden blive en udfordring i forhold til PFAS, da der også findes PFAS i husdyrgødningen, der har en højere andel tørstof og udbringes i langt større mængder end spildevandsslam på dansk landbrugsjord. De konkrete tal på PFAS i husdyrgødning er endnu ikke offentliggjort men del af et stort EU-forskningsprojekt ’Lex4Bio’.
Se hele oplægget her






Niklas Stenbye