TEMA: LOOP - 'Keep the organic resouces in the loop'

TEMA: LOOP - 'Keep the organic resouces in the loop'

På recirkuleringskonferencen LOOP Forum satte Foreningen Genanvend Biomasse fokus på recirkulering af biomasse i Danmark. Hvad er status, hvor er der mere at hente, er der biomasse, der kan udnyttes bedre, og hvordan gør vi det så sikkert som muligt uden at være overforsigtige. I en artikelserie belyser foreningen ligeledes forskellige vinkler på disse temaer gennem interviews med de organisationer og virksomheder, der stiller op på konferencen. En af dem er selskabet Bioman, som omsætter biomasse fra landbrug, industri og husholdninger til biogødning og biogas. Find artiklerne herunder.

Artikler fra Genanvend Biomasse

Biogødning – den direkte vej til effektiv recirkulering af næringsstoffer

På recirkuleringskonferencen LOOP Forum sætter Foreningen Genanvend Biomasse fokus på recirkulering af biomasse i Danmark. Hvad er status, hvor er der mere at hente, er der biomasse, der kan udnyttes bedre, og hvordan gør vi det så sikkert som muligt uden at skabe unødige barrierer for recirkulering.

I en artikelserie belyser foreningen forskellige vinkler på disse temaer gennem interviews med de organisationer og virksomheder, der stiller op på konferencen. En af dem er HedeDanmark, som er en af de den største aktører i Danmark inden for håndtering og nyttiggørelse af restprodukter til blandt andet gødning og foder til landbruget. Spildevandsslam – eller biogødning – er et vigtigt fokusområde for HedeDanmark ud fra et ønske om at være med til at sikre, at værdifulde næringsstoffer bliver recirkuleret så effektivt som muligt.

”Genanvendelse af næringsstofferne fra spildevandsslam er det fineste eksempel på cirkulær bioøkonomi. Al fødevareproduktion starter på markerne, forædles i fødevareindustrien og ender på vores middagsborde, hvorefter næringsstofferne returneres til markerne, og cirklen er sluttet. Vi har i Danmark en god tradition for at recirkulere biogødning på en sikker og effektiv måde, og vi bør kæmpe for, at så få næringsstoffer som muligt tabes i dette kredsløb,” siger Simon Jacobsen, direktør for Cirkulær Bioøkonomi, Hededanmark.

Næringsstoffer i biogødning skal recirkuleres
HedeDanmark slår til lyd for, at den gode tradition med at genanvende biogødningen direkte på markerne fastholdes som den mest udbredte praksis. Men Simon Jacobsen peger også på, at der stadig er uudnyttet potentiale i spildevandsslammet, især fra nogle af Danmarks store byer, hvor slammet sendes til forbrænding.

”Vi skal være opmærksomme på, at vi mister næringsstoffer i forbindelse med forbrænding, blandt andet er alt kvælstof væk efter forbrænding, mens alle næringsstofferne er intakte, når biogødningen går direkte på markerne. I Danmark er vi gode til at overvåge, at grænseværdier for uønskede stoffer i slammet, overholdes. Med denne viden kan vi udforme et ret fintmasket system, der sikrer, at så meget som muligt går til biogødning og dermed direkte på markerne”, siger Simon Jacobsen.

”Miljøstyrelsen har opgaven med at udforme meningsfulde retningslinjer for alle os, der arbejder i den cirkulære bioøkonomi. Bioøkonomien er et område med stor innovationskraft, med kamp om råvarerne, og hvor alle gerne vil gøre noget godt for både klimaet og klodens ressourcer. Det er bare med at udnytte dette momentum, så vi i Danmark kan bevare førertrøjen på i udviklingen af bæredygtigt kredsløb for naturressourcerne”, slutter Simon Jacobsen.  

Om HedeDanmark
HedeDanmark plejer, vedligeholder og udvikler naturværdier til gavn for mennesker, miljø, klima og samfund i Danmark og internationalt. HedeDanmark er en anlægs-, handels- og servicevirksomhed inden for det grønne område og er i dag Danmarks største og førende leverandør af pleje- og serviceydelser til skoven, det åbne land, have- og parkanlæg samt det åbne rum i byerne. HedeDanmark er en del af Hedeselskabet, som arbejder for at fremme udviklingen af naturværdier og naturressourcer.

Mathias Jürgensen