2021

Fælles seminardag om have/parkaffald og kompost 

Hvad er driverne i forhold til have/parkaffaldet og de processer det gennemgår? Hvad er klima- og bæredygtighedsaftrykket? Og hvilke produkter er efterspurgt i samfundet? Hvilke udfordringer er der for de gode løsninger, når det gælder have/parkaffaldet?

Det var spørgsmålene da Genanvend Biomasse og Dansk Affaldsforening den 9. september afholdte fælles seminar om have/parkaffald og kompost på Broholm Slot i Gudme. På dagen fik deltagerne nye perspektiver, ny viden og muligheden for en kvalificeret drøftelse af kompostering, genanvendelse af produkter fra have/parkaffaldsressourcen samt bæredygtig håndtering affaldshåndtering. Her var fokus. økonomi, klima, kulstofkredsløbet, kulstoflagring, biodiversitet, økologi og meget andet. På seminaret var oplæg fra bl.a. Genanvend Biomasse, Miljøstyrelsen, Soilcom, Økologisk Landsforening og Thünen Institute of Rural Studies. Læs mere om oplæggene herunder. 

Fakta om kompost 
Bjarne F. Larsen og Morten Brøgger Kristensen fra hhv. Solum og Daka, samt Genanvend Biomasse gav indblik i flere forskellige komposteringsmetoder og forskellige kompostprodukter og disses betydning for kulstofkredsløb, kulstoflagring, næringsstoffer, biodiversitet. Hernæst gav Per Haugsted Petersen fra Rambøll og Genanvend Biomasse indblik i hvad der er op og ned i forhold til komposterings-teknologiernes miljø- og klimaeffekter.
Hent slides fra Genanvend Biomasse her. 

Regeringens CØ-Handleplan
Hvad betyder regningens handlingsplan for cirkulær økonomi for have/parkfraktionen? Det og meget andet gav Charlotte Moosdorf, Miljøstyrelsen svaret på, da hun satte fokus på handlingsplanens kapitel  - Bedre udnyttelse af biomasse og initiativer heri.  
Hent Charlotte Moosdorfs slides her.


Øget værdiskabelse ved design af særlige kompostprodukter
Julie Schou Christiansen, Hortiadvice og Martin Johansen, Klintholm I/S gav indsigt i det internationale projekt, Soilcom, som bl.a. ser på kompostens muligheder for at øge jordens organiske bestanddele og udvikling af kvalitetskompost.
Hent slides fra Soilcom her og læs mere om projektet her.


Kompost - recirkuleret næring og kulstof til jord og afgrøder
Anton Rasmussen, Økologisk Landsforening, fortalte om deres arbejde og resultater i projektet ’Kompost - recirkuleret næring og kulstof til jord og afgrøder’. Projektets formål er at give have/parkkompost mere gødningskraft ved at tilsætte tang, kløvergræs og grøntsagsrester. I projektet er der udover næringsstoffer også undersøgt for tungmetaller og pesticidrester.
Hent Anton Rasmussens slides her. 


Internationale perspektiver og forskningsresultater
Dr. Tania Runge, Thünen Institute of Rural Studies gav indblik i det internationale forskningsarbejde på kompostområdet. Her var fokus især på Tyskland, hvor man i høj grad diskuterer perspektiverne og mulighederne i alternativer til tørveholdige produkter. I den forbindelse vokser efterspørgslen efter kompost fra både landbrug og gartnerier støt.

Mathias Jürgensen