2022

Restprodukter øger jordens evne til kulstoflagring

Jord tilført restprodukter har et stort kulstofbindende potentiale. Over en 10-20-årig periode bindes omkring 20-40% af det kulstof, som tilføres i jorden årligt, mens der over en 100-årig periode bindes omkring 5-20% af årligt tilførte kulstof ifølge Sander Bruun, Institut for Plante- og Miljøvidenskab ved Københavns Universitet.

Puljen af organisk kulstof i jorden er en balanceagt mellem tilførsler og tab. Tilførslen afhænger bl.a. arealanvendelse, gødskning, tilførsel af biogødning, samt jorden og klimaet, mens tabet ligeledes afhænger af arealanvendelsen, klimaet og jorden. Summen af tilførsler og tab resulterer i en given ligevægt på en given jord. Sander Bruun forklarede her, at denne ligevægt i høj grad afhænger af behandlingen af jorden. Jord i et traditionelt kornsædskifte har f.eks. et lavere ligevægtsniveau end jord i et traditionelt kornsædskifte, hvor der tilføres organiske restprodukter.

Effekten af tilførsel restprodukter er størst i starten og aftager herefter marginalt ved konstant tilførsel. Vice versa gælder det, hvis tilførsel af restprodukter ophører. Her vil jordens ligevægtsniveau igen hurtigt falde.

Konklusionerne baseres på forsøg i Storbritannien, Sverige og Danmark. Forsøg i Crucial-marken i Taastrup, som Genanvend Biomasse støtter, har ligeledes undersøgt stabiliteten af forskellige tilførte materialer. Her er biogødning og kompost mere stabile end f.eks. kvæggylle.

Forsøgene og resultaterne findes i præsentationen her fra Genanvend Biomasses Årsmøde 17. marts 2022.

Mathias Jürgensen