2024

AUs vurdering af de agronomiske og miljømæssige effekter af biokul i landbrugsjord

Professor Lars Elsgaard, Institut for Agroøkologi, AU har for Landbrugsstyrelsen kommenteret JRCs rapport i relation til langtidsforsøg om agronomiske og miljømæssige effekter af biokul i landbrugsjord. Og konkluderer blandt andet at der ”ikke er tilstrækkelig og langsigtet erfaring, der viser pyrolysemetoders egnethed til at sikre effektiv fjernelse af det brede spektrum af organiske forurenende stoffer”

JRC rapporten (Huygens et al., 2019) er et teknisk baggrundsdokument for produkter i kategorierne struvit, aske og biokul, der kan indgå i EU-gødningsprodukter, og hvor biokul behandles i en bredere kontekst under overskriften ‘pyrolysis & gasification materials’ (pyrolyse- og forgasningsmaterialer). Disse materialer kan anvendes med to forskellige formål i landbrugs-økosystemer: (1) som et gødningsprodukt og (2) som middel til at påvirke C-balancen og emission af drivhusgasser. JRC rapportens primære fokus er på (1) anvendelse som et gødningsprodukt, som defineret i artikel 2 i EU's forordning om gødningsprodukter (EU 2019).

Rapporten samler viden om kemiske og kommercielle aspekter af de nævnte produkter i forhold til gødningsmaterialer, hvor produkterne kan indgå (særlig med fokus på gødskningseffekten af fosfor, P). Det konkluderes i rapporten, at de nuværende tilgængelige data ikke muliggør en vurdering af den landbrugsmæssige effektivitet af P-rige pyrolyse- og forgasningsmaterialer i relevante europæiske landbrugsmiljøer.

Og det fremhæves at pyrolyse- og forgasningsmaterialer varierer meget i deres produktegenskaber, og at det derfor er svært at forudsige deres opførsel i jorden (Huygens et al., 2019). Dette er velkendt og gælder generelt for biokul, hvis egenskaber afhænger af den anvendte biomasse og proces-betingelser som temperatur og opholdstid under pyrolysen/forgasningen (Elsgaard et al., 2022).

Rapporten anerkender, at der ikke er tilstrækkelig og langsigtet erfaring, der viser pyrolysemetoders egnethed til at sikre effektiv fjernelse af det brede spektrum af organiske forurenende stoffer, der fx kan være til stede i affaldsmaterialer som spildevandsslam. Rapporten anbefaler således, at spildevandsslam ikke sættes på listen over tilladte inputmaterialer, da fordelen menes ’… at være for lav til at opveje et eventuelt tab af forbrugertillid til pyrolyse- og forgasningsmaterialer’

….

Sammenfattende kan det ikke konkluderes, at rapporten kan lægges til grund for en præcis vurdering af langtidseffekter af biokul i dansk landbrugsjord, særligt i forhold agronomiske og miljømæssige aspekter. Hertil vurderer DCA, at der kræves en øget og målrettet forskningsindsats.

 

Læs den fulde vurdering her: Kommentering af JRC rapport i relation til langtidsforsøg om agronomiske og miljømæssige effekter af biokul i landbrugsjord — Aarhus Universitet (au.dk)

Læs JRC-rapporten ‘Technical proposals for selected new fertilising materials under the Fertilising Products Regulation (Regulation (EU) 2019/1009)’ her: jrc117856_jrc117856_electronic.pdf

Niklas Stenbye