2024

Mikroplast i recirkulerede ressourcer

Omfang og effekter af mikroplast forurening i jorden med fokus på genanvendelse af spildevandsslam og komposteret husholdningsaffald. Samt erfaringer fra langvarige markforsøg CRUCIAL

Mikroplast findes i husholdningsaffaldsprodukter, der kan genanvendes til gødning i landbruget. Genanvendelse af restprodukter har mange fordele, men mikroplast rester kan give bekymringer ift. påvirkningen af jorden. Mikroplast er nemlig til stede i komposteret husholdningsaffald og spildevandsslam. Denne artikel undersøger omfanget og mulige konsekvenser af mikroplastforurening i landbrugsjord med fokus på genanvendelse af restprodukter. Dette har blandt andet ledt frem til følgende resultater:

·        Jordens sundhed er ikke påvirket negativt på antal regnorme og kvantificering af jordorganismer i jord gødet med husholdningsaffald og spildevandsslam.

·        Faktisk fandt undersøgelsen, at væksten af regnorme og antallet af organismer ofte er højere i disse behandlinger sammenlignet med NPK-gødede eller ikke-gødede jorde.

·        Sammenfattende konkluderer rapporten, at de nuværende niveauer af mikroplast i landbrugsjorden er lav og udgør ikke en risiko for landbrugets økosystemer.

Læs forskningsartiklen af Jesper Liengaard Johansen, Jakob Magid, Mette Vestergård, Annemette Palmqvist her.

Niklas Stenbye