TEMA: LOOP - 'Keep the organic resouces in the loop'

TEMA: LOOP - 'Keep the organic resouces in the loop'

På recirkuleringskonferencen LOOP Forum satte Foreningen Genanvend Biomasse fokus på recirkulering af biomasse i Danmark. Hvad er status, hvor er der mere at hente, er der biomasse, der kan udnyttes bedre, og hvordan gør vi det så sikkert som muligt uden at være overforsigtige. I en artikelserie belyser foreningen ligeledes forskellige vinkler på disse temaer gennem interviews med de organisationer og virksomheder, der stiller op på konferencen. En af dem er selskabet Bioman, som omsætter biomasse fra landbrug, industri og husholdninger til biogødning og biogas. Find artiklerne herunder.

Artikler fra Genanvend Biomasse

DAKA genanvender så højt i pyramiden så længe som muligt

Af Karen Munk Nielsen, Innovationscenter for Økologisk Landbrug

Daka indsamler og forarbejder organiske restprodukter fra hele fødevare-værdikæden. Helt konkret er det døde grise og køer i landbruget, de sidste rester på middagstallerkenen og alt derimellem: biprodukter fra slagterier, kartoffelskræller fra industrien og mad, der er blevet for gammel. Ud af det kommer der bl.a. foder til kæledyr og gødninger, der under navnet Øgro er godkendt til økologisk jordbrug.

Søren Mohr Jensen, Kommunikations- og Marketingshef i Daka Denmark A/S.

”Vores ambition er at genanvende så højt og så længe som muligt i bioøkonomipyramiden. Kan et restprodukt anvendes til fødevarer eller foder, har det førsteprioritet. Herefter følger anvendelse som gødning, hvor næringsstofferne bliver udnyttet. I bunden af hierarkiet er drivmidler til transport og nederst energi. Ved at betragte restprodukterne på denne måde kan de anvendes flere gange og bibeholdes højt i hierarkiet i længere tid,” forklarer Søren Mohr Jensen, der er kommunikations- og marketingshef i Daka Denmark A/S.

Det er da også hans hovedbudskab, når han 27. april deltager i Foreningen Genanvend Biomasses debatarrangement på LOOP Forum – en messe for genanvendelse i København.

”Alt er ressourcer, som det giver mening at genanvende. Det gjorde man nøjsomt tilbage i tiden. Så glemte vi det i nogle årtier, og nu er vi ved at genopdage værdien og genoprette mange at de naturlige kredsløb, som skal til for, at næringsstofferne forbliver i cirkulation,” tilføjer han.


Recirkulering sparer 277.000 ton CO2-e
Daka har de senere år udarbejdet livscyklusvurderinger (LCA) af sin forretning. Det er der kommet interessante tal ud af, bl.a. at recirkuleringen reducerer CO2-udledningen med 277.000 ton CO2-e.
”Det svarer til, at vi fortrænger behovet for nye næringsstoffer og ressourcer, der ellers skulle være dyrket på 15.000 hektar med landbrugsafgrøder,” forklarer Søren Mohr Jensen.

Mængden af affald falder
Daka oplever, at mængden af organisk affald fra landbrug og forarbejdningsindustri har været konstant faldende over de seneste 10-15 år, fordi slagterierne har succes med at finde og udnytte niche-markeder. Selv om Dakas forretning er baseret på recirkulering, er det ikke noget, Søren Mohr Jensen begræder.

”Set fra fabrikkens side, kan det være et problem, men i et bredere samfundsperspektiv er de animalske restprodukter fra landbrug og slagterier heldigvis godt udnyttet. Det er godt for branchen som helhed,” konstaterer han.

Mere kunne anvendes i Danmark
Til gengæld ser han potentiale i en større hjemlig udnyttelse af Øgro .
”Vi producerer gødning nok til i teorien at dække behovet på 33.000 ha med f.eks. gulerødder, men langt det meste eksporteres. Det er ressourcer produceret i det danske landbrug, som vi på den måde eksporterer ud af landeet, men som kunne anvendes til både at øge det økologiske areal og de økologiske udbytter.”

Potentiale i designergødninger
En anden vej til større hjemlig anvendelse af de genanvendte gødninger er at udvikle og optimere startgødninger til det konventionelle jordbrug ved iblanding af andre koncentrerede, recirkulerede næringsstoffer.
”Hvis det lykkes os at finde og iblande f.eks. en god kaliumkilde, tror vi, at der er potentiale for at afsætte organisk gødning til det konventionelle landbrug. Det sker kun i særdeles begrænset omfang i dag, men på mange jorder ville tilførsel af organisk materiale være en yderligere gevinst,” vurderer Søren Mohr Jensen.

Mathias Jürgensen