TEMA: LOOP - 'Keep the organic resouces in the loop'

TEMA: LOOP - 'Keep the organic resouces in the loop'

På recirkuleringskonferencen LOOP Forum satte Foreningen Genanvend Biomasse fokus på recirkulering af biomasse i Danmark. Hvad er status, hvor er der mere at hente, er der biomasse, der kan udnyttes bedre, og hvordan gør vi det så sikkert som muligt uden at være overforsigtige. I en artikelserie belyser foreningen ligeledes forskellige vinkler på disse temaer gennem interviews med de organisationer og virksomheder, der stiller op på konferencen. En af dem er selskabet Bioman, som omsætter biomasse fra landbrug, industri og husholdninger til biogødning og biogas. Find artiklerne herunder.

Artikler fra Genanvend Biomasse

De gode løsninger finder vi gennem dialog og samarbejde

På recirkuleringskonferencen LOOP Forum sætter Foreningen Genanvend Biomasse fokus på recirkulering af biomasse i Danmark. Hvad er status, hvor er der mere at hente, er der biomasse, der kan udnyttes bedre, og hvordan gør vi det så sikkert som muligt uden at være overforsigtige.

I en artikelserie belyser foreningen forskellige vinkler på disse temaer gennem interviews med de organisationer og virksomheder, der stiller op på konferencen. En af dem er selskabet Bioman, som omsætter biomasse fra landbrug, industri og husholdninger til biogødning og biogas.

Bioman aftager reststrømme fra blandt andet insulinproduktionen hos Novo Nordisk og enzymproduktionen hos Novozymes, i alt ca. 300.000 tons om året. Biomassen udnyttes til biogas, og de afgassede restprodukter bliver til henholdsvis gødningsprodukterne Fosforgro og Kombigro.

Anders Schou er produktchef for gødningsprodukterne hos Bioman. Han lægger vægt på at få alle aktører samlet omkring bordet for at skabe de bedste og mest effektive recirkuleringsløsninger.

”Hvis vi får alle med, før vi træffer beslutningerne, kan vi få mest muligt ud af biomassen. For eksempel når det gælder udnyttelse af husholdningsaffaldet, hvor vi ser, at det typisk er affaldsselskaberne, der inddrages i planlægningen af nye ordninger. Mens landmændene, der skal aftage produkterne, sjældent bliver hørt. Vi skal lukke cirklen hele vejen fra råvare til afsætning allerede fra start”, siger Anders Schou.

Kvalitet og sikkerhed kommer i første række
Han taler af erfaring, for han har selv været med til at overbevise landmændene om, at de godt kan anvende gødningsprodukter fremstillet af restprodukter fra insulin- og enzymproduktion. Det handler først og fremmest om kvalitet og sikkerhed.

”Vi så et potentiale i de organiske restprodukter fra industrien, men landmændene var skeptiske, for de har før prøvet at blive tilbudt gødningsprodukter, der har givet problemer. Vi lyttede til deres erfaringer og tog dem med i udviklingen, og i dag er der god afsætning på vores gødningsprodukter”, siger Anders Schou.

Et marked i modning
Markedet for recirkulering af biomasse er stadig i en modningsproces. Nye råstoffer, nye værdikæder, nye forretningsmodeller og prissætning skal på plads. Bioman er en del af det såkaldte Kalundborg Symbiose, hvor en klynge af industrier har slået sig ned netop med henblik på at udnytte hinandens reststrømme.

”Det vi kan i Danmark med at udnytte biomassen på nye måder og i nye konstellationer vækker genklang i omverdenen i takt med, at den cirkulære økonomi vinder indpas. Senest har en international fødevarekoncern vist interesse for at etablere sig i Kalundborg netop fordi de gerne vil være et sted, hvor de kan være en del af et grønt kredsløb”, siger Anders Schou.  

Om Bioman
Bioman er en del af Bigadan-koncernen, en af landets førende producenter af biogas og biogasanlæg. Bioman handler med de biomasser, der kan laves biogas af og den biomasse, der efterfølgende skal ud på landbrugsjorden som en næringsrig organisk gødning. Bioman anvender restaffald fra fx fødevareingredienser, fødevarefremstilling, farmaindustrien og slagterier samt madaffald fra supermarkeder, kantiner, restauranter og husstande.

Mathias Jürgensen